Γύρος Πηλίου


Από τον Λαύκο σε περίπου μία ώρα (41 km) φτάνουμε στην Τσαγκαράδα, ένα από τα παλαιότερα και γνωστά χωριά του Πηλίου. Αν την κοιτάξει κανείς από μακριά μοιάζει να «πνίγεται» μέσα στην πλούσια βλάστηση και τα απέραντα δάση, ενώ στα ανατολικά εχει πανοραμική θέα του Αιγαίου πελάγους. Στην Τσαγκαράδα υπάρχουν

παλιά πέτρινα γεφύρια όπως αυτό που ενώνει τις όχθες της ρεματιάς του Μυλοπόταμου, καθώς και σημαντικά ιστορικά κτίρια όπως το κτίριο της Νανοπούλειου Σχολής, το Καρτάλειο Δημοτικό Σχολείο, ερειπωμένο σήμερα ή η Αχιλλοπούλειος εμπορική Σχολή.

Περίπου 20 λεπτά μετά την Τσαγκαράδα (10 km) είναι ο Κισσός, ένα μικρό ορεινό πηλιορείτικο χωριό, κύριο χαρακτηριστικό του οποίου είναι η πυκνή βλάστηση, που αποτελείται από οξιές, καστανιές, καρυδιές και έλατα, και που σε ορισμένα σημεία το κάνουν να μη φαίνεται καν. Πρόκειται για ένα από τα πιο ήσυχα χωριά του ανατολικού Πηλίου, με απεριόριστη θέα στο Αιγαίο πέλαγος

Σε απόσταση 15 km (25 λεπτά περίπου) από τον Κισσό είναι η πανέμορφη Ζαγορά, το μεγαλύτερο σε πληθυσμό χωριό του Πηλίου, ένας ορεινός τόπος, με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, που βρίσκεται στις καταπράσινες ανατολικές πλαγιές του Πηλίου και έχει θέα στο Αιγαίο Πέλαγος.

Τα Χάνια, σε απόσταση 20 kmαπό την Ζαγορά είναι ένας ορεινός οικισμός που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.200 m με αρκετό πράσινο, κυρίως από οξιές, καστανιές και έλατα. Στην περιοχή Αγριόλευκες, μόλις 2 χλμ. από τα Χάνια, υπάρχει το χιονοδρομικό κέντρο του Πηλίου, σε υψόμετρο περίπου 1500 m.

Κατηφορίζοντας από τα Χάνια προς Βόλο, σε 12 km συναντάμε την Πορταριά , που είναι χτισμένη στις δυτικές πλαγιές του Πηλίου, βόρεια του Βόλου, σε μια καταπράσινη πλαγιά με άφθονα τρεχούμενα νερά και απεριόριστη θέα στον Παγασητικό και στα γύρω χωριά.

Δεν λείπουν βέβαια τα γραφικά καλντερίμια, οι παραδοσιακές βρύσες και τα παλιά αρχοντικά.

Σε 3 km περίπου από την Πορταριά είναι η Μακρινίτσα, που αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς του Πηλίου. Η πλούσια βλάστηση, η διατήρηση της ιδιαίτερης πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής, η πανοραμική θέα στον Παγασητικό κόλπο και τον Βόλο και τα πολλά αξιοθέατά της δικαιολογούν τη μεγάλη επισκεψιμότητά της.

Συνεχίζουμε την κατάβαση προς Βόλο, όπου φτάνουμε σε 20 λεπτά περίπου. Συνεχίζουμε για την επιστροφή στον Λαύκο, που απέχει 48 km (περίπου 1 ώρα). Μπορούμε εναλλακτικά να πάρουμε τον παραλιακό δρόμο προς Άφησο, Λεφόκαστρο και στην συνέχεια Αργαλαστή και Λαύκο.