Τρίκερι – Αγία Κυριακή


Σε απόσταση 35 km από τον Λαύκο, ως ένα ακόμη δείγμα της πολυμορφίας του Πηλίου, είναι το χωριό Τρίκερι με όλα τα χαρακτηριστικά ενός νησιώτικου οικισμού. Χρονολογείται στις αρχές του 17ου αιώνα, όταν οι κάτοικοι του νησιού Τρίκερι, κουρασμένοι από τις επιδρομές των πειρατών, αποφάσισαν να αναζητήσουν ασφάλεια στα βράχια του αντικρινού βουνού.

Η πρόσβαση στο χωριό γίνεται με τα πόδια, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εκκλησίες του Αγίου Αθανασίου και της Αγίας Τριάδας όπου υπάρχει ο θρόνος του Ναπολέοντα, καθώς και τα αρχοντικά των παλιών καπεταναίων, που διατηρούνται μέχρι σήμερα και δεσπόζουν στα στενά καλντερίμια του χωριού και βέβαια η δροσερή πλατεία με τα καφενεία και τις ψησταριές .

Επίνειο του Τρικεριού είναι το ψαροχώρι της Αγίας Κυριακής (5 χιλιόμετρα) στο λιμάνι της οποίας δένουν δεκάδες καΐκια, έχει καρνάγιο και έναν από τους μεγαλύτερους αλιευτικούς στόλους της Ηπειρωτικής Ελλάδας. Στην προκυμαία υπάρχουν ταβέρνες και καφενεία, ενώ οι γειτονιές της θυμίζουν νησί. Το παλιό Τρίκερι είναι  ένα νησί χωρίς τροχοφόρα, με γραφικό οικισμό και μικρές ήσυχες αμμουδιές. Το φιλόξενο μοναστήρι της Παναγιάς δεσπόζει στην κορυφή του. Η πρόσβαση γίνεται με καϊκι από τον Αλογόπορο σε 15 λεπτά, ενώ για τις παραλίες (Πράσινη Άμμος, Αφέτκα, Άγιος Γεώργιος) με πεζοπορία 30 λεπτών περίπου. Για τους φίλους της πεζοπορίας υπάρχει το μονοπάτι Τρίκερι – Αγία Κυριακή, ένας περίπατος 45 λεπτών, σχεδόν όλος με καλντερίμι (από τα ελάχιστα που έχουν κηρυχθεί διατηρητέα από την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων).

Από τον Λαύκο σε 50 λεπτά (40 km) φτάνουμε στον Αλογόπορο, περνάμε στο παλιό Τρίκερι για κολύμπι και επίσκεψη στο μοναστήρι. Το μεσημέρι φαγητό στην Αγία Κυριακή και βόλτα στο χωριό Τρίκερι. Στην διαδρομή, 18 km από τον Λαύκο, επίσκεψη στην Τζάστενη, έναν ξεχωριστής ομορφιάς παραθαλάσσιο οικισμό. Η Τζάστενη αποτελεί απολύτως δικαιολογημένα ένα από τα πλέον προσφιλή θέματα φωτογράφων και ταξιδιωτικών ρεπόρτερ, καθώς οι υπέροχοι χρωματικοί συνδυασμοί, το ανόθευτο παραδοσιακό χρώμα, η γαλήνη και η γραφικότητα του τοπίου συνθέτουν έναν «πίνακα ζωγραφικής» αξεπέραστης ομορφιάς.   

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: http://walking-pilion.blogspot.gr/2011/10/blog-post_26.html