ΛΑΥΚΟΣ

Στις παρυφές του Νοτίου Πηλίου, σε υψόμετρο 310 μέτρα βρίσκεται το αρχοντοχώρι Λαύκος. Η ιστορία του ξεκινά κάπου στα τέλη του 15ου αιώνα, με μια παράδοση αιώνων σε ήθη και έθιμα. Για την ονομασία του υπάρχουν διάφορες απόψεις, μια από αυτές αναφέρει πως προέρχεται από την λέξη «γλαυκός», που σημαίνει καθαρός και φωτεινός, όπως και ο ορίζοντας του Λαύκου. Η πρoσβασή του είναι εύκολη σε απόσταση 48 χμ. από την πόλη του Βόλου. Χτισμένος στην κόψη μιας αρκετά απότομης πλαγιάς, αγναντεύει από θέση προνομιακή τον κόλπο της Μηλίνας, τα ερημονήσια και το στενό πέρασμα του Παγασητικού.

Unknown-3Στον Λαύκο η κυκλοφορία οχημάτων δεν είναι δυνατή αφού έχουν διατηρηθεί τα παλιά σπίτια και τα στενά καλντερίμια του. Θα παρκάρετε σ’ έναν από τους τρεις χώρους στάθμευσης και θα περιδιαβείτε τις όμορφες γειτονιές του που απλώνονται ολόγυρα, μακριά από την κίνηση του αμαξωτού δρόμου και τα βλέμματα των βιαστικών περαστικών. Τότε με έκπληξη θα αντιληφθείτε ότι πρόκειται για ένα όμορφο χωριό με γραφικά καλντερίμια και καλά συντηρημένα σπίτια. Πολλά από αυτά ανήκουν σε ξένους που τα έχουν αναπαλαιώσει με σχολαστικότητα στη διατήρηση του παραδοσιακού στοιχείου.

Τα καταπράσινα βουνά, το καθαρό οξυγόνο και οι χαμογελαστοί άνθρωποι, είναι από τις πρώτες εικόνες και αισθήσεις που βιώνει κανείς από τα πρώτα κιόλας λεπτά. Το χωριό προσφέρεται για απεριόριστες διαδρομές, συνοδεία αρωμάτων της φύσης και μυρωδιών από τις κουζίνες των νοικοκυρών. Κατηφορίζοντας τα πλακόστρωτα καλντερίμια, ξεπροβάλουν τα εντυπωσιακά πέτρινα αρχοντικά, παλιές πέτρινες βρύσες, ενώ υπάρχει και πλήθος μονοπατιών που συνδέει τον Λαύκο με τα γύρω χωριά.

Ο ιδανικός συνδυασμός βουνού και θάλασσας, το υπέροχο φυσικό τοπίο που ντύνεται με τα χαρακτηριστικά χρώματά του κάθε εποχή,  τα καταγάλανα νερά, τα πέτρινα καλντερίμια, κάνουν τον Λαύκο ειδυλλιακό προορισμό καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου.

Unknown-7Στην μεγάλη πλακόστρωτη πλατεία, μία από τις μεγαλύτερες του Πηλίου, που σκιάζεται από θεόρατα πλατάνια και υπέργηρα κυπαρίσσια, βρίσκεται το Δημαρχείο ενώ απλώνουν τα τραπεζάκια τους μερικές ταβέρνες και καφενεία. Από εδώ ξεκινούν ακτινωτά τα σοκάκια που οδηγούν στις παραδοσιακές γειτονιές. Στην άκρη της πλατείας δεσπόζει η τρίκλιτη βασιλική, αφιερωμένη στη Γεννέσιο Θεοτόκο (19ος αι.), ενώ ακριβώς δίπλα βρίσκεται το μουσείο όπου εκθέτει τα γλυπτά του από λευκό μάρμαρο Πηλίου ο ζωγράφος και γλύπτης Θανάσης Φάμπας. Κατηφορίζοντας το καλντερίμι της αγοράς θα δείτε τα μικρομάγαζα του Λαύκου, τα μπακάλικο, τον ξυλόφουρνο, τα παλιά καφενεία. Τι ιδιαίτερο έχει αυτό το χωριό κι έχει φέρει κοντά του τα τελευταία χρόνια πλήθος ξένων επισκεπτών και καλλιτεχνών οι οποίοι έχουν αγοράσει και ανακαινίσει πολλά από τα πετρόχτιστα σπίτια του; -Είναι πανέμορφο, με ανθισμένες αυλές και παμπάλαια καλντερίμια που σε προκαλούν να τα ανακαλύψεις, φρέσκο αεράκι, πράσινο παντού και θέα στη θάλασσα. Αξίζει να το περπατήσετε απ’ άκρη σ’ άκρη.

ΣΗΜΕΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΞΥΛΟΦΟΥΡΝΟΣ

Σημεία Ενδιαφέροντος

Στο χωριό υπάρχουν τρία μίνι μάρκετ, ο παραδοσιακός ξυλόφουρνος του 1904, σε σχέδια του Ντε Κίρικο, πέντε ταβέρνες, που η καθεμία προσφέρει μοναδικές γεύσεις (ρεβυθάδα, μπομπάρι, μπατζίνα, σπεντζοφάι, ριγανοκεφτέδες κλπ), το Παραδοσιακό καφενείο του χωριού και από τα παλιότερα της χώρας, που λειτουργεί από το 1785, καθώς επίσης και μπαρ για ποτό και κρύα πιάτα.

Φαρμακεία λειτουργούν στα χωριά Προμύρι (6km), Μηλίνα (5km) και Αργαλαστή (9km), ενώ Κέντρο Υγείας υπάρχει στο χωριό Αργαλαστή (9km), καθώς και Μηχάνημα Ανάληψης χρημάτων (ATM).

ΣΗΜΕΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΠΑΡΑΔΟΣ ΚΑΦΕΝΕΙΟ 1

ΣΗΜΕΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΠΑΡΑΔΟΣ ΚΑΦΕΝΕΙΟ 2

 
Περισσότερες Πληροφορίες: “Discover Pelio”